Wykonanie
Święta już minęły, a ja chciałam podzielić się z
Wami przepisem na pierogi z
kapustą i
grzybami, które odkąd pamiętam królują na wigilijnym
stole. Najlepiej smakują polane podsmażoną
cebulką w towarzystwie
kiszonej kapusty, jednak są też amatorzy pierogów polanych
sosem czosnkowym. Ja jednak wolę tradycyjną wersję pierogów.
Podstawą pierogów jest farsz, zawsze przygotowuję go szybciej, w większej ilości, wkładam do słoików i wyciągam kiedy tylko dusza zapragnie pierogów, krokietów, czy pasztecików.Składniki na farsz:1 kg
kapusty kiszonej5 sporych garści
suszonych grzybów3 duże
cebuleBułka tarta½ kostki
smalcuOlejMajeranekCukier,
pieprz,
sól,
magiPaczka mrożonych
grzybówKapustę kiszoną wymoczyć, a następnie drobno pokroić.
Grzyby suszone zostawić na parę godzin do namoczenia, następnie zagotować w te samej wodzie, a po wystudzeniu pokroić drobno.
Cebulę zeszklić na
oleju. Do
kapusty dodać
cebulę oraz
smalec i zagotować. Dodać
grzyby suszone cały czas gotując. Przyprawić do smaku. Odmrozić
grzyby, zmiksować je i dodać do farszu. W razie potrzeby zagęścić
bułką tartą.Składniki na ciasto:½ kg
mąki3 łyżki
olejuŁyżeczka
soli1 szklanka gorącej
wodyDo miski wsypujemy
mąkę,
sól, dolewamy
olej, a następnie stopniowo dodajemy
wody wyrabiając ciasto. Ciasto nie może być lepiące, jeśli takie jest dodajemy trochę
mąki. Jeszcze ciepłe ciasto cienko rozwałkowujemy na posypanej
solą stolnicy i wykrawamy kółka przyrządem do robienia pierogów lub szklanką. Na bardziej lepką stronę ciasta kładziemy farsz i sklejamy opuszkami palców, poprawiając widelcem, robiąc wzorek widoczny na zdjęciach. Jeśli mamy maszynkę sprawa jest dużo prostsza, jednak kiedy lepi się pierogi samemu można nałożyć więcej farszu i pierogi są smaczniejsze. Z pół kilograma
mąki wyjdzie nam ponad 40 pierogów. Palce lizać!!