Wykonanie
https://www.facebook.com/CiastaTortyUrocztstosci
Składniki :0.5 kg
kapusty kwaszonej3dag
suszonych grzybówsól ,
pieprz,
czosnek,
majeranek ,mielone
ziele angielskie do smaku3-5 łyżek
oleju2 łyżki
bułki tartej1
cebula drobniutko pokrojona.0,5 kg
mąki pszennej250 - 400 ml bardzo ciepłej
wody.
Kapustę kwaszoną gotujemy około 30 minut , odcedzamy na sicie . Wcześniej namoczone
grzybygotujemy , odsączamy z
wody i studzimy.
Grzyby mielimy w maszynce do
mielenia mięsa używającsitka z dużymi oczkami. Połowę ugotowanej
kapusty mielimy razem z
grzybami. Drugą częśćkroimy drobno nożem. Pokrojoną drobniutko
cebulkę lekko rumienimy na
oleju na patelni.Dodajemy
kapustę i
grzyby wszystko mieszamy i podsmażamy około 3 minut . Dodajemy
bułkę tartą i podsmażamy mieszając całość około 2 minut . Zestawiamy z ognia i dodajemy pozostałe
przyprawy według naszego smaku . Całość pozostawiamy do wystudzenia.Z
mąki szczypty
soli i
wody zagniatamy ciasto . Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.Ilość użytej
wody jest zależna od wilgotności
mąki.Teraz pozostaje tylko formowanie pierogów.Możemy rozwałkować z ciasta placki i wycinać z nich szklanką lub foremką kółka na które nałożymyfarsz i zlepimy brzegi ciasta. Należy uważać aby w zlepianych brzegach nie było farszu bo przygotowaniu pierogi mogą się rozklejać.Można też uformować z ciasta wałek tak jak na kopytka i ciąć ciasto na kawałki w zależności jak duże pierogi chcemy otrzymać. Każdy kawałek wałkujemy na odpowiedni placuszek na który nakładamy farsz .Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie . Do wrzącej
wody wrzucamy pierogi partiami , mieszamydelikatnie łyżką i od chwili wypłynięcia gotujemy 3 minuty lub jeżeli pierogi są duże 5-6 minut .Ugotowane pierogi wykładamy na tacę studzimy jeżeli ich od razu nie podajemy. Po wystudzeniuspokojnie możemy je układać w miseczce jeden na drugi i nie będą się sklejać.Pierogi bardzo dobre są podsmażane lub świeżo ugotowane polane lekko zrumienioną na
oleju cebulką.Z podanej ilości zrobicie około 30 pierogów większych na 4 kęsy takie jak na załączonym zdjęciu lub 50-60 mniejszych na 2 kęsy, wycinane od szklanki.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!