ßßß
Składniki :0.5 kg kapusty kwaszonej3dag suszonych grzybówsól , pieprz, czosnek, majeranek ,mielone ziele angielskie do smaku3-5 łyżek oleju2 łyżki bułki tartej1 cebula drobniutko pokrojona.0,5 kg mąki pszennej250 - 400 ml bardzo ciepłej wody.Kapustę kwaszoną gotujemy około 30 minut , odcedzamy na sicie . Wcześniej namoczone grzybygotujemy , odsączamy z wody i studzimy. Grzyby mielimy w maszynce do mielenia mięsa używającsitka z dużymi oczkami. Połowę ugotowanej kapusty mielimy razem z grzybami. Drugą częśćkroimy drobno nożem. Pokrojoną drobniutko cebulkę lekko rumienimy na oleju na patelni.Dodajemy kapustę i grzyby wszystko mieszamy i podsmażamy około 3 minut . Dodajemy bułkę tartą i podsmażamy mieszając całość około 2 minut . Zestawiamy z ognia i dodajemy pozostałeprzyprawy według naszego smaku . Całość pozostawiamy do wystudzenia.Z mąki szczypty soli i wody zagniatamy ciasto . Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.Ilość użytej wody jest zależna od wilgotności mąki.Teraz pozostaje tylko formowanie pierogów.Możemy rozwałkować z ciasta placki i wycinać z nich szklanką lub foremką kółka na które nałożymyfarsz i zlepimy brzegi ciasta. Należy uważać aby w zlepianych brzegach nie było farszu bo przygotowaniu pierogi mogą się rozklejać.Można też uformować z ciasta wałek tak jak na kopytka i ciąć ciasto na kawałki w zależności jak duże pierogi chcemy otrzymać. Każdy kawałek wałkujemy na odpowiedni placuszek na który nakładamy farsz .Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie . Do wrzącej wody wrzucamy pierogi partiami , mieszamydelikatnie łyżką i od chwili wypłynięcia gotujemy 3 minuty lub jeżeli pierogi są duże 5-6 minut .Ugotowane pierogi wykładamy na tacę studzimy jeżeli ich od razu nie podajemy. Po wystudzeniuspokojnie możemy je układać w miseczce jeden na drugi i nie będą się sklejać.Pierogi bardzo dobre są podsmażane lub świeżo ugotowane polane lekko zrumienioną na oleju cebulką.Z podanej ilości zrobicie około 30 pierogów większych na 4 kęsy takie jak na załączonym zdjęciu lub 50-60 mniejszych na 2 kęsy, wycinane od szklanki.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!