ßßß Cookit - przepis na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

https://www.facebook.com/CiastaTortyUrocztstosci
Składniki :
0.5 kg kapusty kwaszonej
3dag suszonych grzybów
sól , pieprz, czosnek, majeranek ,
mielone ziele angielskie do smaku
3-5 łyżek oleju
2 łyżki bułki tartej
1 cebula drobniutko pokrojona.
0,5 kg mąki pszennej
250 - 400 ml bardzo ciepłej wody.
Kapustę kwaszoną gotujemy około 30 minut , odcedzamy na sicie . Wcześniej namoczone grzyby
gotujemy , odsączamy z wody i studzimy. Grzyby mielimy w maszynce do mielenia mięsa używając
sitka z dużymi oczkami. Połowę ugotowanej kapusty mielimy razem z grzybami. Drugą część
kroimy drobno nożem. Pokrojoną drobniutko cebulkę lekko rumienimy na oleju na patelni.
Dodajemy kapustę i grzyby wszystko mieszamy i podsmażamy około 3 minut . Dodajemy bułkę tartą i podsmażamy mieszając całość około 2 minut . Zestawiamy z ognia i dodajemy pozostałe
przyprawy według naszego smaku . Całość pozostawiamy do wystudzenia.
Z mąki szczypty soli i wody zagniatamy ciasto . Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Ilość użytej wody jest zależna od wilgotności mąki.
Teraz pozostaje tylko formowanie pierogów.
Możemy rozwałkować z ciasta placki i wycinać z nich szklanką lub foremką kółka na które nałożymy
farsz i zlepimy brzegi ciasta. Należy uważać aby w zlepianych brzegach nie było farszu bo przy
gotowaniu pierogi mogą się rozklejać.
Można też uformować z ciasta wałek tak jak na kopytka i ciąć ciasto na kawałki w zależności jak duże pierogi chcemy otrzymać. Każdy kawałek wałkujemy na odpowiedni placuszek na który nakładamy farsz .
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie . Do wrzącej wody wrzucamy pierogi partiami , mieszamy
delikatnie łyżką i od chwili wypłynięcia gotujemy 3 minuty lub jeżeli pierogi są duże 5-6 minut .
Ugotowane pierogi wykładamy na tacę studzimy jeżeli ich od razu nie podajemy. Po wystudzeniu
spokojnie możemy je układać w miseczce jeden na drugi i nie będą się sklejać.
Pierogi bardzo dobre są podsmażane lub świeżo ugotowane polane lekko zrumienioną na oleju cebulką.
Z podanej ilości zrobicie około 30 pierogów większych na 4 kęsy takie jak na załączonym zdjęciu lub 50-60 mniejszych na 2 kęsy, wycinane od szklanki.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2013/04/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html