ßßß Cookit - przepis na Galaretka jabłkowa z miętą

Galaretka jabłkowa z miętą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 1,5 kilogramów
cukier 0,5 kilogramów
limonka 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
mięta 4 gałązki
Wykonanie:
Umyte jabłka, razem z gniazdami nasiennymi, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i zalać letnia wodą, aby owoce były przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka się całkowicie rozgotują. Sok przecedzić przez sito wyłożone gazą ( miazgi nie naciskać). Odsączony sok jabłkowy zagrzać i rozpuścić w nim cukier. Dodać sparzone i pokrojone w plasterki limonki. Gotować dalej na małym ogniu do chwili, gdy kropla galaretki wylana na talerzyk będzie tak gęsta, że się nie rozpłynie. Gorącą, gotową, galaretkę wlewać razem z plasterkami limonek do wyparzonych słoików. Do każdego włożyć po opłukanej, osuszonej gałązce mięty i szczelnie zamknąć.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10882/Galaretka-jablkowa-z-mieta