Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 1,5 kilogramów
cukier 0,5 kilogramów
limonka 2 sztuk
cytryna 1 sztuk
mięta 4 gałązkiWykonanie:Umyte
jabłka, razem z gniazdami nasiennymi, pokroić na kawałki, skropić
sokiem z cytryny i zalać letnia
wodą, aby
owoce były przykryte. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż
jabłka się całkowicie rozgotują. Sok przecedzić przez sito wyłożone gazą ( miazgi nie naciskać). Odsączony
sok jabłkowy zagrzać i rozpuścić w nim
cukier. Dodać sparzone i pokrojone w plasterki
limonki. Gotować dalej na małym ogniu do chwili, gdy kropla
galaretki wylana na talerzyk będzie tak gęsta, że się nie rozpłynie. Gorącą, gotową,
galaretkę wlewać razem z plasterkami
limonek do wyparzonych słoików. Do każdego włożyć po opłukanej, osuszonej gałązce
mięty i szczelnie zamknąć.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Polska
Przetwory weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: