Wykonanie
Coś idealnego dla tych, którzy nie lubią pić samej
wody - już 1 łyżka tego
syropu dodna do szklanki zimnej
wody daje jej fajny posmak. Smakuje dużo lepiej niż sklepowe
wody smakowe. W prawdzie jest z
cukrem ale dzięki temu może stać w lodówce nawet miesiąc.
Syrop ten jest też świetnym
dodatkiem do drinków, koktajli i innych letnich deserów.
SKŁADNIKI:1/2 litra
wody1/2 kg
cukru1
limonkaduża garść listków
mięty (z ok. 15 gałązek)skórka starta z 1
cytryny (ja pominęłam bo nie miałam)1. Liście drobno
mięty posiekać.2.
Wodę zagotować z
cukrem, wcisnąć do niej
sok z limonki i wrzucić posiekaną
miętę. Zagotować. Wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak na kilka godzin a najlpeiej na całą noc.3. Rano całośc przelać przez czystą ściereczkę i wlać
syrop do wyparzonej butelki.Przechowywać w lodówce do kilku tygodni.Można też
syrop ponownie zagotować i zamknąć na gorąco w słoiczkach jak
przetwory.
Inspiracja: Zakątek Rozkoszy Kulinarnych