ßßß
Ciekawa jestem jak Wam się zaczął 2014 rok ? Ja powodów do narzekań nie mam, chociaż zima dała mocno się we znaki przez parę dni ..... ale nosa nie odmroziłam, więc jest pozytywnie :) Rok zaczynam z mocnym postanowieniem WIĘCEJ WARZYW !!! w jadłospisie ..... nie chcę nawet się rozpisywać co mnie ku temu skłonilo, ale jak obejrzycie film "Vegucated" to wszystko wyjaśni. Nie polecm go napewno zagorzałym mięsożercom .Mój przepis zaczerpnęłam ze strony Oh My Veggies ..... ciekawy i inspirujący blog vegetariański. Wbrew pozorom, wyszło pyszne i ciekawe w smaku danie .....a jest wyjątkowo szybkie do zrobienia.Składniki:ok. 200-300 g makaronu (u mnie z brązowego ryżu)3 łyżki oliwy z oliwek3 małe cukinie3 ząbki czosnku1 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu (jeżeli nie macie mielonego, rozcieramy w moździerzu)1 1/2 łyżeczki suszonej szałwi2-3 łyżki parmezanu2-3 łyżki sera koziegoskórka tarta z 1/2 cytrynysól, pieprzWykonanie:Makaron ugotować z osolonej wodzie. Odcedzić. W trakcie gotowania makaronu przygotowujemy warzywa: cukinię kroim wzdłuż na cienkie plastry, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy, ścieramy skórkę cytrynową.Kiedy makaron jest ugotowany podgrzewamy oliwę i wrzucamy cukinię, podsmażamy ok. 5 minut, dodajemy do niej czosnek i zioła i podduszamy kolejne 2-3 minuty. Do cukinii wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy wszystko razem, dosypujemy parmezan, skórkę cytrynową i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerze i posypujemy kozim serem.