Wykonanie
Ceviche to tradycyjne danie
krajów Ameryki Południowej. Głównym składnikiem jest surowa
ryba marynowana w
soku z limonki, który to zmienia teksturę
ryby tak że smakuje jak ugotowana. Wszystko za sprawą kwasu
cytrynowego. Jednak nie ulegajmy mylnemu złudzeniu -
ryba jest surowa, dlatego należy zachować szczególną staranność w wyborze
ryby - musi być świeża !!!! Marynata z
ryby nazywana potocznie
mlekiem tygrysim uważana jest za świetny specyfik na tzw. kaca....i nie zapomnijcie, że ceviche jest HOT !!!
Składniki (dla 10-14 osób)1-1 1/2 kg
ryby białej (
dorsz, tilapia,
krewetki,
flądra)20
limonek (ok.2 szklanki soku)2
czerwone cebule3 duże
pomidory6 papryczek serrano lub jalapenopół pęczka
kolendry (4 kopiate łyżki)1 1/2 łyżeczki
soliWykonanie:
Rybę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do pojemnika.
Limonki poprzecinać na połówki i wycisnąć z nich sok - powinno wyjść ok. 2 szklanek i zalać
rybę powstałym
sokiem. Odstawić do lodówki na 4-6 godzin. W tym czasie można kilka
razy przemieszać
rybę.Gdy
ryba już będzie prawie gotowa (powinna być biała, niektórzy twierdzą że jest "ugotowana"), można przystąpić do kolejnych czynności : miąższ
pomidora pokroić w drobną kostkę (pozbyć się pestek),
cebulę również w drobną kostkę, a z papryczek usunąć ostre nasiona i pokroić w drobną kostkę. Wszystko wrzucić do
ryby, wymieszać.
Kolendrę posiekać drobno i dodać do
ryby. Wymieszać dokładnie, doprawić
solą i wstawić ponownie do lodówki na minimum 30 minut. Ta przepyszna meksykańska przekąska najlepiej smakuje z
chipsami tortilla lub tostadas.