ßßß
Składniki:- 4 jajka- 1 główka sałaty albo mix sałat- 200 g wędzonego boczku w paskach- mały pęczek natki pietruszki- 1 łyżeczka oliwy czosnkowej- 1 łyżeczka musztardy diżońskiej- 4 łyżeczki octu jabłkowego- odrobina sosu Worcestershire - pominęłamPrzepis:Jajka ugotować na twardo, ok. 10 min. Wystudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. Sałatę porwać na strzępy, takie na jeden kęs. Pietruszkę posiekać. Dodać do sałaty- wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę czosnkową- smażyć boczek, aż skwarki będą chrupkie. Przełożyć na ręcznik papierowy.W tym momencie przygotować dressing. Do wytopionego tłuszczu z boczku dodać musztardę i wymieszać trzepaczką, aby składniki się połączyły. Po czym dodać ocet i odrobinę sosu- ponownie wymieszać. Gotowy dressing wlać do miski z sałatą, energicznie potrząsnąć. Wsypać boczek i ponownie wymieszać. Na dużym półmisku wyłożyć sałatę z dressingiem i boczkiem, dodać pokrojone w ćwiartki jajka. Podawać z bagietką.
Smacznego.źródło: Kuchnia Nigella Lawson