Wykonanie
Chili con carne to danie, które mogłoby u Nas gościć codziennie ;) Danie jednogarnkowe, bardzo pyszne, świetnie sprawdza się jako obiad, ciepła kolacja, świetny pomysł na imprezę ze znajomymi...

- 500 g
mięsa mielonego- średni kawałek
kiełbasy- 3 średnie
papryki (najlepiej czerwona, żółta, zielona)- 2
cebule (najlepiej jedna czerwona, jedna zwykła)- puszka
pomidorów w zalewie (najlepiej pokrojonych w kostkę)- puszka
czerwonej fasoli- 5 średnich
ziemniaków- 2 łyżeczki
oregano- 1 łyżeczka
kminu rzymskiego- 1 łyżeczka mielonej
papryki chili-
sól i
pieprz do smaku- 2 łyżki
oliwy
-
ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę lub półksiężyce, posolić i ugotować-
cebulę pokroić w kostkę,
papryki także pokroić w kostkę,
fasolę odsączyć z zalewy- w woku rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać
kmin rzymski,
oregano,
paprykę chili i
cebulę- po ok. 2 min. dodać
mięso mielone - przesmażyć- dodać
kiełbasę, smażyć ok 10 min, często mieszając- dodać
pomidory z puszki, zmniejszyć ogień do min i gotować ok. 15 - 20 min (żeby
mięso nie było surowe)- dodać pokrojone
papryki- gdy
papryki są już miękkie, dodać
fasolę czerwoną i ugotowane
ziemniaki- całość wymieszać i ewentualnie doprawić
pieprzem i
solą- podawać same lub na plackach tortilliNajlepiej smakuje na drugi dzień jak smaki się przegryzą, ale rzadko kiedy danie czeka na drugi dzień ;)Smacznego.
