Wykonanie
Tarta często gości w naszym domu. Ta na kruchym cieście i ta z
ciasta francuskiego. Od kiedy dostałam brytfankę z wyciąganym dnem, przygotowywanie tarty to sama przyjemność ;) Przepis sam wymyślony, bo
szpinak jest zdrowy, a
kurczaka uwielbiamy, więc jakoś to trzeba było połączyć...
- 1 op.
ciasta francuskiego- 3/4 mrożonego opakowania
szpinaku- 1/2 kubka
śmietany- 2 duże lub 3 małe
jajka- 1 podwójna
pierś z kurczaka- dwie garście
startego sera żółtego-
sól,
pieprz, do smaku- forma do tarty- odrobina
margaryny +
bułka tarta- formę do tarty wysmarować
masłem i oprószyć
bułka tartą- wyłożyć
ciastem francuskiem-
pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę- poddusić na małej ilości
oliwy, dodać pół szklanki
wody i dalej gotować- dodać
mrożony szpinak i gotować ok 15 - 20 min (ewentualnie dodać trochę
wody)- jak już wszystko będzie miało gładką konsystencję dodać
śmietanę - wymieszać- wbić po jednym
jajku - wymieszać- doprawić
solą i
pieprzem- całość pogotować ok 10 min, aby nadmiar
wody odparował- przełożyć do formy z
ciastem francuskim- całość posypać
startym serem żółtym- zapiekać ok 30 - 40 min w temp. 180-200 st. (nadzienie musi być zwarte, żeby nie wypłynęło przy krojeniu)Tartę można zjeść samą ale najlepiej smakuje z
sałatką z
pomidora i
ogórka lub http://dosismakolyki.blogspot.com/2012/10/saatka-z-kapusty-pekinskiej-i-papryki.htmlSmacznego.