Wykonanie
Wspominałam już, że uwielbiam
cukinię. Jadamy ją cały rok, choć ceny tego warzywa zimą trochę odstraszają. Latem korzystamy na całego z faktu, że
cukinia rośnie w ogrodzie Rodziców. Mamy jej pod dostatkiem. I tak,
kabaczki zmieniamy w pyszne leczo, zapiekanki, sosy do
makaronów i placki. Poniżej podaję przepis na te najprostsze i najsmaczniejsze. Podglądnełam w
sieci inne receptury, bogatsze w składniki, ale
doszłam do wniosku, że czasami geniusz tkwi w prostocie;)SKŁADNIKI1 duża
cukinia4
jajka6 łyżek
mąki0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejsólpieprzolej do smażeniaWYKONANIEUmytą
cukinię, pozbawioną gniazd nasiennych, ścieramy na tarce (na grubych oczkach). Solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła sok. Następnie odciskamy
cukinię (mocno i dokładnie).Do odciśniętej
cukinii, dodajemy rozmącone
jajka i mieszamy je razem.Dodajemy
mąkę i
sodę. Masa powinna być dość gęsta.Doprawiamy do smaku.Smażymy na rozgrzanym
oleju.