Wykonanie
Oto przepis na wyśmienity a jednocześnie lekki tort
czekoladowo –
wiśniowy. Tort nie zawiera białej
mąki pszennej i ma obniżoną zawartość tłuszczu, ponieważ do jego wykonania nie używa się
masła i tłustej
śmietany. Bardzo ciekawym dodatkiem są puffingowane*
wiśnie, które nie tylko dodają smaku i pięknie prezentują się jako ozdoba
tortu, ale także świetnie przełamują konsystencję
tortu, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, delikatnie kwaskową niespodzianką.Tort składa się z
biszkoptu przeciętego na 2 lub 3 blaty, sączonego
sokiem wiśniowym, przełożonego lekkim kremem z
ricotty,
dżemem wiśniowym i puffingowanymi*
wiśniami. Ozdobiony jest chrupiącymi puffingowanymi*
wiśniami i tartą
gorzką czekoladą.
PUSZYSTY
BISZKOPT ORKISZOWY* 5
jajek* 3/4 szklanki
cukru* 3/4 szklanki
mąki orkiszowej* 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej* 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 1 łyżka gorzkiego
kakaoWYKONANIE :1.
białka oddzielić od
żółtek i ubić ze szczyptą
soli na sztywno mikserem na najwyższych obrotach2. ciągle ubijając dodawać porcjami
cukier do całkowitego rozpuszczenia a w następnie kolejno dodawać
zółtka żółtka3.( wcześniej połączone ze sobą i przesiane )
mąki i
proszek do pieczenia dodawać stopniowo po łyżce do piany i delikatnie wymieszać ręcznie lub użyć miksera na najniższych obrotach4. Całość przelać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Nie ma potrzeby smarować
boków tłuszczem5. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na termoobiegu w temperaturze ok 165 stopni przez ok 40 minut do tzw „suchego patyka”6. Po wyciągnięciu z piekarnika rzucić
biszkopt z wysokości ok 60 cm na podłogę lub blat ( dla wyrównania wierzchu ciasta )7.
Biszkopt ostudzićDO NASĄCZENIA:* 100 - 150 ml
soku wiśniowego lub mocnej
herbaty wiśniowej ( opcjonalnie z dolewką
wiśniówki )DO PRZEŁOŻENIA
BISZKOPTU: potrzebny będzie niskosłodzony lub bezcukrowy
dżem wiśniowy ok ½ słoika i ½ opakowania
wiśni puffingowanych (
Wiśnia Puffins ) oraz lekki krem z
ricotty i
bitej śmietany light na który przepis znajduje się poniżej:* 500 gram
ricotty* 250 ml
bitej śmietany light ( gotowej lub do ubijania )* ½ szklanki g
cukru lub
cukru trzcinowego*
aromat śmietankowy - opcjonalnieWYKONANIE: wszystkie składniki połączyć ze sobą i ubić na gładko mikserem na najwyższych obrotachWYKONANIE CAŁEGO
TORTU:1. ostudzony
biszkopt przeciąć na 3 blaty ( lub 2 blaty – wtedy adekwatnie pomiędzy warstwy dać więcej kremu )2. pierwszy blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu, nasączyć częścią soku lub
herbaty3. następnie wyłożyć na niego
dżem wiśniowy oraz część kremu z
ricotty i porozrzucać kilka puffingwanych
wiśni4. całość przykryć kolejnym blatem, nasączyć i nałożyć krem z
ricotty i ponownie porozrzucać kilka puffingowanych
wiśni5. ostatni blat nasączyć i delikatnie umieścić na górę ciasta, wysmarować pozostałym kremem i przyozdobić tartą
gorzką czekoladą oraz puffingowanymi
wiśniami.6. Opcjonalnie można wysmarować także boki
tortu i oprószyć
gorzką czekoladą, lub okruszkami pozostałymi po
biszkopcie7. Całość schłodzić w lodówce
Wiśnie puffingowane* użyte do przygotowania
tortu nie tylko dodadzą uroku i smaku ale także są bardzo oryginalnym chrupiącym dodatkiem Gotowe! SmacznegoPuffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.