Wykonanie
Zupa grzybowa to tradycyjna potrawa wigilijna i nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym
stole - to niezaprzeczalne i oczywiste :) jednakże nie tylko na święta serwuje się zupę
grzybową więc poniższy przepis doskonale sprawdzi się zarówno w świątecznym, jak i codziennym menu :) zupa wychodzi naprawdę puszna i zniewalająco aromatyczna :)
Składniki:250 g mrożonych
grzybów (na przykład mieszkanka
grzybów leśnych Devaldano zawierająca
kurki,
borowiki, podgrzybki i
maślaki lub same
mrożone borowiki krojone w kostkę Devaldano )
cebulalitr
bulionu warzywnegoszklanka
mlekapołowa szklanki białego,
wytrawnego winapęczek
natki pietruszki2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
masło,
śmietana kremówkaPrzygotowanie:W głębokim rondlu (możemy także użyć garnka) rozpuszczamy 2 łyżki
masła i dodajemy drobno pokrojoną
cebulę. Szklimy i wrzucamy mieszankę mrożonych
grzybów Devaldano. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części
wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną
natkę pietruszki i zalewamy
winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy
bulion oraz
mleko (kolejność jest ważna). Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ulubionymi
przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki
czosnku. Możemy dodać 4 łyżki
śmietany kremówki. Serwujemy ze świeżą
natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych
grzybów. Zupę można podać z
pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi wg własnych upodobań. Gotowe!Smacznego:)