Wykonanie
Kupiłam za dużo
wieprzowiny... no to ją zamroziłam i czekałam na natchnienie. Dobrze, że nadeszło w miarę szybko, bo chyba nie powinno się zbyt długo mrożonego
mięsa trzymać... Tak sobie o tym obiedzie myślałam. Po pierwsze pomysł -
mięso mielone dobrze wysmażone +
makaron. Tylko jakim sosem polać? Pomidorówka była tego dnia, więc
sos pomidorowy odpadał, beszamel mi nie pasował.. więc padło na sos
serowy. Tego jeszcze nie było.Połączenie wyszło nad wyraz ciekawie. Muszę się Wam przyznać, że cieszy mnie to :)Oto efekt:
Składniki:0,5 kg
wieprzowiny ( u mnie
szynka)1
cebulaprzyprawy do mięsa (
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
estragon, cząber,
lubczyk)
makaron - świderkisos
serowy:20dkg różnych
serów (żolte, pleśniowe.. co kto ma)150 ml
mleka1 łyżka
ziół prowansalskichpieprzWykonanie:
Mięso zmielić przez maszynkę do
mięsa.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Dodać
mięso. Usmażyć wszystko razem raz na jakis czas mieszając. Pod koniec smażenia (10 min.) dodać
zioła.
Makaron ugotować wg. przepisuSos:
sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokroić, pokruszyć... ), dodać
mleko,
zioła i
pieprz i wymieszać. Następnie na wolnym ogniu podgrzewać aż masa będzie wyglądała jak sos.Na koniec posypać lekko
natką.Smacznego!
Wydrukuj przepis