Wykonanie
Dziś postanowiłam wypróbować danie Agaty - Dietetyczki na śniadanie.Wieczorem przeglądałam różne propozycje na danie z
dynią i ... trafiłam właśnie na blog Agaty.Moja wersja jest nieznacznie zmodyfikowana - bo tak mi wyszło i wyszło dobrze ;) A - i nie miałam
Kardamonu - więc go nie dałam.
Składniki:1 szkl
kaszy jaglanej1,5 szkl
mleka1,5 szkl
wody2 łyżeczki
miodu300 g
dyniowego puree300 g pieczonego
jabłka /
musu jabłkowego2 łyżeczki
cynamonułyżka
rodzynek2 łyżeczki
jogurtu naturalnego na miseczkę gotowego dania1 łyżeczka
imbiru (suszonego lub świeżego - ja dałam suszony)Wykonanie:
Kaszę jaglaną lekko prażymy w garnku (suchy garnek stawiamy na palniku, rozgrzewamy do ok połowy lub więcej mocy, wsypujemy
kaszę jaglaną i co chwilę mieszamy. Po pewnym czasie
kasza zaczyna lekko zmieniać barwę na jaśniejszą. Proces ten ponoć pomaga w pozbyciu się goryczki. Ja - leniwiec pospolity czynność tę wykonuję jak zwykle zbyt krótko (może 3 minuty).. ). Następnie zalewamy wrzątkiem. Jak się uspokoi pryskanie
kaszy (bo dolewanie gorącej
wody do gorącego garnka powoduje pryskanie...) to dolewamy też
mleko. Czekamy aż się zagotuje i następnie gotujemy ok 17minut, po czym jeszcze na 10 dobrze jest zostawić aby
kasza naciągnęła płynem. (A. dobrze jest przyjść do garnka za 2 czy 3
razy żeby zobaczyć, czy cała
woda nam nie wyparowała - bo jak wyparuje/wsiąknie wszystko - to może się
kasza przypalić.... Nie powinno jej zabraknąć, ale.. ).
Dynia - kroimy na kawałki, wyjmujemy pestki i to czym są otoczone i pieczemy w piekarniku min 20
miut. Następnie oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy blenderem.Do tego dorzucamy
jabłka (jeśli pieczone - miksujemy z
dynią). I mieszamy. (ja sobie
jabłka piekłam po prostu razem z
dynią).Do
musu jabłkowo-
dyniowego dodajemy
miód,
cynamon i
imbir.Następnie mus mieszamy z
kaszą jaglaną i przekładamy do miseczek. Na wierzch kładziemy
jogurt i
rodzynki. można też dla ozdoby posypać
cynamonem (ale nie przesadzajcie!).
Koniec. Śniadanko gotowe.Opis może długi. Ale jak wiesz jak ugotować
kaszę i zrobić mus z dyni - to wykonanie jest banalnie proste i przyjemne.Smak tej potrawy naprawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.Smacznego!
Wydrukuj przepis