Wykonanie
Słyszałam dużo dobrego o bezmięsnych burgerach. Jakiś czas temu udało mi się kupić taką smakowitość stworzoną z
kaszy jaglanej, smak mnie pozytywnie zaskoczył, także musiałam spróbować zrobić coś podobnego w domu. Na pierwszy ogień poszła
ciecierzyca, ale przyznam, że choć pomysł wydaje się fajny to przepis wymaga jeszcze dopracowania zanim ujrzy światło internetu. Dzisiaj zaproponuje wam pomysł na burgery z
marchewki,
cukinii i
kaszy pęczak. Po zjedzeniu dwóch sztuk, które podałam jako standardowe mielone obiadowe, czułam sytość. Jestem przekonana, że nawet zatwardziały mięsożerca uzna takiego wegetariańskiego burgera za godnego uwagi.SKŁADNIKI1/2 małej
cukinii4 średnie
marchewki1 posiekana
cebula3/4 szklanki
kaszy pęczak1 1/2 szklanki
wody3 łyżki
siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku1 łyżka
sosu sojowego grzybowego1 łyżka posiekanej
pietruszki1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka
sezamu1/2 łyżeczki
ostrej papryki3 łyżki
oleju rzepakowegook 3-4 łyżki
mąki razowejPRZEPIS
Kaszę zalewamy
wodą i gotujemy na średnim ogniu, do momentu wchłonięcia całego płynu.Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
Marchew i
cukinię trzemy na dużych oczkach tarki.
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.Kiedy
kasza już się ugotuje wrzucamy ją do miski z
marchewką i
cukinią.
Kaszę,
marchew i
cukinię łączymy z pozostałymi składnikami, mieszając do uzyskania kleistej konsystencji.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej uformowane burgery.Czas pieczenia to ok 30 minut.Z podanych proporcji wychodzi 8 sztuk. Po ostygnięciu burgery można zamrozić.