ßßß Cookit - przepis na Wegańskie burgery cukiniowo-marchewkowe

Wegańskie burgery cukiniowo-marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Słyszałam dużo dobrego o bezmięsnych burgerach. Jakiś czas temu udało mi się kupić taką smakowitość stworzoną z kaszy jaglanej, smak mnie pozytywnie zaskoczył, także musiałam spróbować zrobić coś podobnego w domu. Na pierwszy ogień poszła ciecierzyca, ale przyznam, że choć pomysł wydaje się fajny to przepis wymaga jeszcze dopracowania zanim ujrzy światło internetu. Dzisiaj zaproponuje wam pomysł na burgery z marchewki, cukinii i kaszy pęczak. Po zjedzeniu dwóch sztuk, które podałam jako standardowe mielone obiadowe, czułam sytość. Jestem przekonana, że nawet zatwardziały mięsożerca uzna takiego wegetariańskiego burgera za godnego uwagi.
SKŁADNIKI
1/2 małej cukinii
4 średnie marchewki
1 posiekana cebula
3/4 szklanki kaszy pęczak
1 1/2 szklanki wody
3 łyżki siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku
1 łyżka sosu sojowego grzybowego
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka sezamu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki oleju rzepakowego
ok 3-4 łyżki mąki razowej
PRZEPIS
Kaszę zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu, do momentu wchłonięcia całego płynu.
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
Marchew i cukinię trzemy na dużych oczkach tarki.
Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
Kiedy kasza już się ugotuje wrzucamy ją do miski z marchewką i cukinią.
Kaszę, marchew i cukinię łączymy z pozostałymi składnikami, mieszając do uzyskania kleistej konsystencji.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej uformowane burgery.
Czas pieczenia to ok 30 minut.
Z podanych proporcji wychodzi 8 sztuk. Po ostygnięciu burgery można zamrozić.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2015/08/weganskie-burgery-cukiniowo-marchewkowe.html