ßßß Cookit - przepis na 3 sposoby na szparagi

3 sposoby na szparagi

nazwa

Wykonanie

Sezon na szparagi w pełni. Możliwości na wykorzystanie tych warzyw są nieograniczone, a i szybkość obróbki zachęca do ich jedzenia.
Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi mają niski indeks glikemiczny (Ig 15), a 100 g to tylko 20 kcal. Uznawane za afrodyzjak, ale są również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Zawierają karoten, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Zapobiegają powstawaniu nowotworów oraz działają bakteriobójczo.
Zielone czy białe?
Ja zdecydowanie wybieram zielone. Poza dokładnym umyciem i odłamaniem zdrewniałej końcówki nie trzeba nic więcej z nimi robić. Białe są zdrewniałe na zewnątrz i należy je dodatkowo obrać przed przyrządzeniem. Zielone gotują się ok 3 minut, a białe ok 10 - 15 minut.
1. Łosoś pieczony na parze
SKŁADNIKI
(przepis dla 3 osób)
10 zielonych szparagów
2-3 bataty
filet łososi ze skórą
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka oleju rzepakowego
PRZEPIS
Łososia marynujemy w soku z cytryny, soli, pieprzu i koperku (najlepiej kilka godzin w lodówce).
Bataty myjemy i kroimy na równej wielkości kawałki, dodajemy olej oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dłońmi, żeby wszystkie kawałki dobrze pokryły się tłuszczem oraz przyprawami.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Najpierw wkładamy do piekarnika bataty, ponieważ potrzebują trochę więcej czasu niż pozostałe składniki.
Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy szparagi, które zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby woda prawie przykryła szparagi).
Na szparagach układamy płat łososia i całe naczynie wkładamy do piekarnika, po ok 10-15 minutach od momentu włożenia batatów.
Wszystkie składniki pieczemy jeszcze przez ok 15 minut.
2. Najszybsza pizza świata
SKŁADNIKI
1/2 opakowania ciasta francuskiego
50 g wędzonego łososia
6-8 pokrojonych i usmażonych pieczarek
1/2 kuli mozzarelli
1-2 łyżki sosu chili
PRZEPIS
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, brzegi nakłuwamy widelcem.
Spód naszej pizzy smarujemy sosem chili.
Następnie układamy wszystkie składniki: kawałki wędzonego łososia, plastry mozzarelli, pieczarki, kawałki szparagów.
Pizzę pieczemy ok 15- 20 minut.
3. Makaron z pulpecikami w sosie kokosowym
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
250 g mielonego indyka
2 szklanki makaronu żytniego
5 szparagów
100 ml mleka kokosowego
ok 200-300 ml wody
ok 3-4 łyżki mąki jaglanej
sól
pieprz
kurkuma
słodka papryka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
2-3 łyżki oleju rzepakowego
PRZEPIS
Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i trochę mąki jaglanej. Formujemy 8 pulpecików. Każdy na koniec obtaczamy w mące.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy delikatnie pulpeciki z każdej strony.
Następnie zalewamy mięso wodą oraz mlekiem kokosowym. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
Po ok 10 minutach dodajemy, wcześniej umyte i pokrojone, szparagi oraz makaron.
Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż makaron się ugotuje (jeśli sosu jest zbyt mało można dolać odrobinę ciepłej wody w trakcie gotowania).
Na koniec dodajemy posiekany koperek, pietruszkę, sól i pieprz.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2015/05/3-sposoby-na-szparagi.html