Wykonanie


Sezon na
szparagi w pełni. Możliwości na wykorzystanie tych warzyw są nieograniczone, a i szybkość obróbki zachęca do ich jedzenia.Dlaczego warto jeść szparagi?
Szparagi mają niski indeks glikemiczny (Ig 15), a 100 g to tylko 20 kcal. Uznawane za afrodyzjak, ale są również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz K. Zawierają karoten, a także
sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor,
fluor i żelazo. Zapobiegają powstawaniu nowotworów oraz działają bakteriobójczo.Zielone czy białe?Ja zdecydowanie wybieram zielone. Poza dokładnym umyciem i odłamaniem zdrewniałej końcówki nie trzeba nic więcej z nimi robić. Białe są zdrewniałe na zewnątrz i należy je dodatkowo obrać przed przyrządzeniem. Zielone gotują się ok 3 minut, a białe ok 10 - 15 minut.1.
Łosoś pieczony na parze

SKŁADNIKI(przepis dla 3 osób)10
zielonych szparagów2-3
batatyfilet
łososi ze skórą2 łyżki
soku z cytrynysólpieprz2 łyżki posiekanego
koperku1 łyżka
oleju rzepakowegoPRZEPIS
Łososia marynujemy w
soku z cytryny,
soli,
pieprzu i
koperku (najlepiej kilka godzin w lodówce).
Bataty myjemy i kroimy na równej wielkości kawałki, dodajemy
olej oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy dłońmi, żeby wszystkie kawałki dobrze pokryły się tłuszczem oraz
przyprawami.Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.Najpierw wkładamy do piekarnika
bataty, ponieważ potrzebują trochę więcej czasu niż pozostałe składniki.
Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki.Na dnie naczynia żaroodpornego układamy
szparagi, które zalewamy niewielką ilością
wody (tak, aby
woda prawie przykryła
szparagi).Na szparagach układamy płat
łososia i całe naczynie wkładamy do piekarnika, po ok 10-15 minutach od momentu włożenia
batatów.Wszystkie składniki pieczemy jeszcze przez ok 15 minut.2. Najszybsza pizza świata

SKŁADNIKI1/2 opakowania
ciasta francuskiego50 g
wędzonego łososia6-8 pokrojonych i usmażonych
pieczarek1/2 kuli
mozzarelli1-2 łyżki sosu
chiliPRZEPISPiekarnik nastawiamy na 200 st. C.Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, brzegi nakłuwamy widelcem.Spód naszej pizzy smarujemy sosem
chili.Następnie układamy wszystkie składniki: kawałki
wędzonego łososia, plastry
mozzarelli,
pieczarki, kawałki
szparagów.Pizzę pieczemy ok 15- 20 minut.3.
Makaron z pulpecikami w sosie
kokosowym
SKŁADNIKI(dla 2 osób)250 g mielonego
indyka2 szklanki
makaronu żytniego5
szparagów100 ml
mleka kokosowegook 200-300 ml
wodyok 3-4 łyżki
mąki jaglanej
sólpieprzkurkumasłodka papryka1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
koperku2-3 łyżki
oleju rzepakowegoPRZEPIS
Mięso przekładamy do miski, dodajemy
przyprawy i trochę
mąki jaglanej. Formujemy 8 pulpecików. Każdy na koniec obtaczamy w
mące.Na dużej patelni rozgrzewamy
olej i smażymy delikatnie pulpeciki z każdej strony.Następnie zalewamy
mięso wodą oraz
mlekiem kokosowym. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.Po ok 10 minutach dodajemy, wcześniej umyte i pokrojone,
szparagi oraz
makaron.Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż
makaron się ugotuje (jeśli
sosu jest zbyt mało można dolać odrobinę ciepłej
wody w trakcie gotowania).Na koniec dodajemy posiekany
koperek,
pietruszkę,
sól i
pieprz.