Wykonanie
Przepisów na taki
smalec w necie całe mnóstwo i nie wiadomo, z którego skorzystać. Stworzyłem swoją wersję smarowidła, ale wzorowałem się na tym przepisie. Prawda jest taka, że różni się smakiem od
smalcu tradycyjnego, którego u mnie w domu się prawie nie
jada. Ten jest za to smaczną jego odmianą. Warto zrobić i stworzyć swoją wersję.Moja jest dość pikantna, zjedzona koniecznie z
bułką ogórkową.Smakuje obłędnie. No i je się takie danie bez wielkich wyrzutów sumienia :)

Składniki :Przepis na
bułki ogórkowe:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/02/buki-ogorkowe-na-drozdzach.html
Smalec fasolowy:- puszka
białej fasoli,- 1 duża
cebula,- 1/4 kwaśnego
jabłka,-
czosnek granulowany,-
rozmaryn,-
sól ( umiarkowanie, bo
fasola jest słona )- 3 kulki jałowca,-
majeranek,- dużo
pieprzu ziołowego,- 2 łyżki
oleju do podsmażenia,-
szczypiorek.Wykonanie :Na
oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę, dodać
jałowiec i
rozmaryn. Kiedy
cebula będzie zrumieniona dodać pokrojone w kostkę
jabłko i resztę przypraw. Chwilę poddusić i dodać lekko odcedzoną i zmiksowaną
fasolę. Ja użyłem robota z nożem, nie miksowałem na papkę. Całość przesmażyć i ewentualnie doprawić. Przed jedzeniem należy schłodzić w lodówce.
Bułkę ogórkową posmarować solidną porcją pasty, posypać
szczypiorkiem i zjadać ze smakiem :)
