Wykonanie
Pogoda na wyspach pięknie się utrzymuje a ja korzystam jak
mogę. To wędrówka po górkach, spacer po lesie, śniadanie na trasie ... no i oczywiście grill:)Tym razem naszło mnie na burgery, a że ich wykonanie jest bardzo proste i dość szybkie, to długo się nie zastanawiałam.Burgery wyszły wyśmienite... delikatne, aromatyczne i bardzo pożywne. Do tego pyszne dodatki i
wino. Ah, co tu się rozpisywać zobaczcie sami...
Składniki na około 4 burgery:400g mielonej
wołowiny (dobrego gatunku)1 mała
cebula1 łyżeczka
słodkiej papryki1 mała
papryczka chili lub 1 mała płaska łyżeczka
pieprzu cayennesól,
pieprz wg smaku
Mięso przekładamy do większej miski, dodajemy drobno pokrojoną
cebulę i
chili oraz pozostałe
przyprawy i dobrze mieszamy. Najlepiej wyrobić ręką aby składniki dobrze się połączyły.Jeżeli mamy czas, dobrze jest, odstawić
mięso do lodówki na około 30 minut aby się przeszło
przyprawami.Następnie formujemy burgery (mi wyszło 4) a następnie grillujemy.Jeżeli macie piekarnik z funkcją grilla to burgery powinny być gotowe już po 20 minutach (pamiętajcie aby je od czasu do czasu przekręcić). Można też przygotować na tradycyjnym grillu (musi być bardzo dobrze rozgrzany). Przygotowane burgery powinny
mieć ładny brązowo - rumiany kolor i po przekłuciu powinny puszczać przezroczyste
soki.
Burgery podajemy z
miksem sałat,
pomidorem i
papryką oblany sosem
miodowo -
musztardowym, grillowanymi
pieczarkami oraz niezastąpionym
sos jogurtowo -
miętowy z przepisu na szaszłyki baranie tutaj link.
Smacznego...