Wykonanie
Chili con carne to potrawa, którą większość blogerów kulinarnych dobrze zna, ale jako, że jest cała masa ludzi, którzy nie wiedzą, jak ją zrobić, przytoczę swoją wersję przepisu. Lubię tę potrawę też dlatego, że można ją przygotować wcześniej i bez problemu podgrzać na następny dzień, dodając tylko
ryż, albo zaprawić w słoiku, jeśli na przykład wybieramy się na wakacje i zabieramy ze sobą "słoikowe" jedzenie.Na zdjęciu
mięso wygląda śmiesznie, bo akurat dostałam takie dziwnie pokręcone (zmielone).
Składniki:- 50 dag mielonej
wołowiny (można oczywiście kupić w kawałku i zmielić samemu),- 1 duża
cebula,- 1 ząbek
czosnku,- 1
czerwona papryka,- 1/3
papryczki chili,- 1 puszka
pomidorów,- 1 puszka
czerwonej fasolo konserwowej,- 2 łyżki
oleju,-
sól,
pieprz,
papryka słodka,
pieprz cayenne do smaku,- 1 kwaśna
śmietana np. 18%.Sposób wykonania:
Mięso smażymy na rozgrzanym
oleju przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i drobno posiekany
czosnek.
Mięso przyprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką,
pieprzem cayenne oraz drobno pokrojoną
papryczką chili. Dodajemy
pomidory z puszki, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po tym czasie
mięso łączymy z
czerwoną papryką pokrojoną w większą kostkę i dusimy jeszcze przez ok. 15 minut, uważając, by
papryka nie zmiękła zbyt mocno, by nie odchodziła z niej skórka. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną
wodą czerwoną fasolę. Podgrzewamy całość przez jeszcze 5 minut i ewentualnie doprawiamy do smaku. Potrawa powinna być dość pikantna.
Mięso podajemy z ugotowanym
ryżem oraz kilkoma łyżkami kwaśnej
śmietany, która idealnie łagodzi ostrość potrawy.