ßßß
Składniki na około 10 racuchów:250g serka ricotta125ml mleka90g mąki pszennej1 łyżka otrębów pszennych (mogą być inne)2 jajka1 łyżeczka cynamonuszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia60g masła lub oleju kokosowego1-2 jabłka do podaniaSerek, mleko i żółtka ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę, otręby, szczyptę cynamonu, sól i proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy (jeżeli lubicie słodkie można dodać łyżeczkę cukru lub miodu.W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy ciastem serowym.Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pół łyżeczki cynamonu. Gdy zacznie się pienić wykładamy po łyżce ciasto na racuchy i smażymy na małym ogniu na złocisty kolor.Po usmażeniu wszystkich placuszków, dodajemy odrobinę oleju kokosowego, resztę cynamonu, jabłka pokrojone w plasterki i przez chwilę smażymy.Placuszki podajemy ze smażonymi jabłkami obsypane cynamonem lub brązowym cukrem.
Racuszki są przepyszne i smakują jak małe cynamonowe serniczki naprawdę polecam:)Smacznego...