Wykonanie
Upał, choć przyjemny nadal mocno
daje się we znaki zwłaszcza w kuchni. Dlatego królują u nas szybkie i lekkie dania, które nie wymagają mnóstwa pracy a zwłaszcza długiego gotowania. Dobrze, że pod dostatkiem mamy świeżych warzyw, choć w związku z pogodą jeszcze wczoraj świeże
szparagi dziś już niestety nadawały się tylko na zupę albo sos.
Składniki:
kalafior1/2 pęczka
szparagów4 łyżki
śmietany2 łyżki
oliwysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Kalafior dzielę na małe różyczki i dokładnie myję. Przekładam do miski i dokładnie mieszam z
oliwą. Wysypuje na blaszke i wkładam na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Szparagi oczyszczam kroje na mniejsze kawałki. Wrzucam na wrzącą
wodę z dodatkiem
soli i
cukru i gotuje około 3-4 minut. Następnie przekładam do blendera i miksuje na gładka masę. Na końcu dodaję
śmietanę i 1/2 szklankę
wody w którj warzywa były gotowane. Dosmaczam
solą,
pieprzem i przekładam do rondelka. Podgrzewam chwilę ale nie doprowadzam do zagotowania.Podpieczony
kalafior polewam sosem
szparagowym i podaję z młodymi ziemniaczkami i
sałatą lodową.Niektórzy zażyczyli sobie do
kalafiora bitki z
indyka, które sami zrobili :) Przygotowane
bitki zalali częścią sosu i razem podgrzali. Efekt poniżej: