Wykonanie
Robiłam kiedyś
zielone szparagi na grillu, no ale to nic niezwykłego. Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy równie dobre będą grillowane, białe
szparagi. Wyszły świetnie. Nie wiem nawet, czy w tej formie nie smakowały mi bardziej niż gotowane! Moje
szparagi były grube, dlatego najpierw obsmażyłam je na patelni. Sądzę ze cienkie egzemplarze można bez obawy od razu położyć na grill. Nie przejmujcie się spieczoną skórką - jest pyszna! Podawać jako dodatek do
mięsa, lub jako samodzielne danie.
składniki (2 porcje)2 pęczki białych
szparagówoliwa z oliweksólpieprzprzygotowanie
Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć
szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po upieczeniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy
szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Najlepiej użyć dowolnej obieraczki do warzyw. Po obraniu , wkładamy
szparagi do miski, posypujemy
pieprzem,
solą - niedużo, polewamy
oliwą. Ręką rozprowadzamy
oliwę tak, aby całe
szparagi były nią posmarowane. Możemy położyć od razu
szparagi na tacce i na grill, ja wstępnie obsmażałam je, często obracając przez ok 5 - 7 minut na patelni z
oliwą. Moje
szparagi były grube , obawiałam się że bez obsmażenia nie zmiękną szybko. Obsmażone ułożyć na tacce i na grillu, grillować ok 20 minut, często obracając i smarując
oliwą. Długość grillowania zależy od grubości
szparagów. Smacznego!