ßßß Cookit - przepis na Chleb ziarnisty na zakwasie

Chleb ziarnisty na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Dziś na blogu nieco inaczej, bo mniej słodko, jednak wciąż piekarnikowo :) Otóż od pewnego czasu walczę z tematem chlebowym - mimo że kilka bochenków zdążyło już wylądować w koszu to dużo się dzięki temu nauczyłam. Przede wszystkim cierpliwości, bo bez tego smacznego bochenka nie będzie!
Składniki (2 bochenki):
pół szklanki zakwasu żytniego
2,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 szklanki letniej wody
szklanka słonecznika
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki pestek dyni
2 łyżki oliwy
łyżka miodu
łyżka soli morskiej
Zakwas wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin wcześniej, żeby obudzić go do życia. Mieszamy ze wszystkimi składnikami w dużej misce, na końcu porcjami dodając mąkę. Kontrolujemy w ten sposób konsystencję ciasta. Powinno ono być dość gęste, trzymające się łyżki, nie daje się też uformować na kształt bochenka.
Masę przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wierzch wygładzamy dłonią zwilżoną wodą i posypujemy ziarnami słonecznika, dociskamy. Foremki zawijamy w folię i lniane ściereczki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 8 godzin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 45 minut, jeszcze ciepły wyjmujemy, odwijamy z papieru do pieczenia i studzimy na kratce.
Chlebek w smaku jest naprawdę przepyszny - pełen ziaren, zbity i wilgotny w środku. Można do niego dodać 2 łyżki ulubionych ziół, jednak ja sobie darowałam, bo śniadania jem głównie na słodko. Na pewno go jeszcze powtórzę, chociaż teraz nabrałam chęci na testy kolejnych wariacji :)
Jako że teraz mam trochę wolnego to walczę ze stresem nie tylko pieczeniem chleba, ale też Doorsami :)
Źródło:http://samazlodycz.blogspot.com/2014/04/chleb-ziarnisty-na-zakwasie.html