Wykonanie
            Sophie Dahl jest świetna. Uwielbiam ją oglądać (chociaż z braku telewizora zdarza mi się to niestety dość rzadko). I nie tylko dlatego, że jest po prostu piekną kobietą, ale również dlatego, że sposób, w jaki gotuje i opowiada o jedzieniu jest bardzo zmysłowy i zachęcający. Niedawno ukazała się jej książka, która zawiera 100 przepisów, podzielonych według pór roku i dnia. Na pierwszy rzut - domowy 
chleb. Nie wymaga zakwaszania, prosty w upieczeniu jak ciasto.


Składniki na jeden bochenek:4 szklanki 
razowej mąki pszennej1 szklanka 
płatków owsianych40 g 
drożdży1 łyżeczka 
soli morskiej2 i 1/2 szklanki ciepłej 
wody1 łyżka 
oliwy1 łyżka 
mioduDrożdże rozpuszczam w kilku łyżkach 
wody. Wszystkie składniki łączę. Ciasto dokładnie ugniatam. Odstawiam do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 20 minut (powinno podwoić objętość). Po tym czasie ciasto ponownie ugniatam (powinno wrócić do początkowej objętości) i przekładam do wysmarowanej 
oliwą formy (najlepsza będzie forma keksowa). Znowu odstawiam na kolejne 20 minut (ciasto raz jeszcze podwoi objętość). Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.Wyrośnięte ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 45 minut . Skórka 
chleba powinna być lekko przypieczona.Przepyszny, ciężki i miękki. W stu procentach pełnoziarnisty.
