Wykonanie
To ciacho jest niesamowite, zrobione bez
mąki a w zamian są
orzechy. Kopiec Kre ta smakuje każdemu, zarówno tym co mogą jeść produkty z glutenem jak i tym, którzy muszą go omijać szerokim łukiem. Przepis "
wydarłam" dawno temu kuzynce Halince i po dziś dzień smakuje nam niezmiennie:-)Kopiec Kret od
Halinki.Składniki:- 4
jaja- 20 dag
cukru- 20 dag zmielonych
orzechów- 1
budyń czekoladowy- 1 łyżka
kakao- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 2
banany lub
wiśnie w żelu- odrobina
soku z cytryny do skropienia
bananów- ½ litra
śmietany 30% ubijam na sztywnoWykonanie:1. Ubijam
jaja z
cukrem.2. Do ubitych jaj dodaję mielone
orzechy,
budyń,
kakaoi
proszek do pieczenia, po czym wszystkie składnikimieszam, tak żeby się połączyły na gładką masę.3. Piekarnik nagrzewam do t emp. około 170-180 C4. Ciasto przelewam do tortownicy (śr. 24 cm) i piekę dotzw. suchego patyka, tj. około 25-30 minut.5. Po upieczeniu i ostygnięciu wybieram środek dookołazostawiając około 1 cm od brzegu oraz odrobinęu podstawy.6. Wybrany środek ciasta odkładam, jeszcze będzie mi potrzebny.7. Na spód wykładam
banany przekrojony wzdłuż i skropione
cytryną, żeby nie ciemniały lub
wiśnie w żelu(mogą być ze słoika: zagotowuję je i podsypuję
mąką ziemniaczaną, aż się
zrobi gęste, ale nie za gęste).8. Na
banany /
wiśnie wykładam ubitą
śmietaną formując kopiec, po czym tym
ciastem pokruszonym, którewydrążyłam na początku ze środka posypujemy / pokrywam całą
bitą śmietanę.Jak robię z
bananami to zdarza mi się zrobić odrobiną ponczu, do nasączenia ciasta, żeby nie było byt suche.Najczęściej z
herbaty z
cytryną i lekko słodzę. Każdy może go robić według swojego uznania bądź oczywiście zrezygnować.Po zrobieniu Kopca wkładam gotowe ciasto na kilka godzin do lodówki, wówczas wszystko razem ładnie się połączy. I... g otowe można podawać i raczyć się pysznym smakiem ciasta znanym od pewnego czasu pod nazwą Kopiec Kreta:-)Smacznego.