ßßß Cookit - przepis na Makaron z czosnkiem, natką pietruszki i

Makaron z czosnkiem, natką pietruszki i

nazwa

Wykonanie

Dania z makaronem, są szybkie i tak nieograniczone w swych wariantach, że aż się proszą, aby eksperymentować z różnymi sosami, dodatkami:-)
Dziś padło na wpisanie do mojego e-zeszytu Makaronu z czosnkiem, natką pietruszki i oliwą. Dla mnie to szybka pycha!
To jest troszkę kombinowany skład.
Kiedyś, już nie pamiętam kiedy i gdzie, jadłam właśnie coś na kształt tak zrobionego makaronu. Danie tak mi posmakowało, zresztą mojemu mężowi również, że postanowiłam znaleźć ten smak w swojej kuchni. Z tych poszukiwań powstało danie, na które zgłodniałych zapraszam!
Dla nas jest to wariant, gdy obiad jest jednodaniowy, przy dwudaniowym, na jedną porcję idzie mniej makaronu, ale to każdy wedle własnego brzucha musi wycyrklować ile to będzie:-) Na nasze brzuchy zmniejszam ilość makaronu:-)
Składniki:
(na 1 porcją)
- około 100 g makaronu (spaghetti lub wstążki)
- 2-3 ząbki czosnku (ja zwykle daje o 1-den więcej)
- 1/3-1/2 pączka natki pietruszki(zależy jak jest duży)
- oliwa do smażenia około ¼ szklanki
- sól, pieprz do smaku
- około ¼ szklanki startego żółtego sera, najlepiej
parmezan (ale jak nie ma, to inny też przejdzie)
Wykonanie:
1. Makaron gotuję al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie.
2. Czosnek obieram, myję i kroję na kostkę, ale nie za drobną.
3. Pietruszkę myję i siekam.
4. Na rozgrzaną patelnie wlewam oliwę, tak żeby przykryła prawie całą powierzchnię dana tejże patelni:-)
i zmniejszam pod nią temperaturę, aby oliwa rozgrzewała się na niezbyt wysokiej temperaturze. Dobrze, jak
patelnia na przynajmniej 25 cm średnicy i jest z tych wyższych, czyli około 4 cm (+/-) Chodzi o to, żeby
w czasie późniejszego mieszania nie wypadały z niej rzeczy, które na niej się znalazły:-)
5. Na rozgrzaną oliwę wrzucam czosnek i podsmażam na jasno brązowy kolor, max do 3 minut.
Zbyt długie smażenie sprawia, że czosnek jest gorzki:-(
6 . Zdejmuję z kuchenki i dodaję odcedzony, ciepły makaron. Mieszam.
7. Na koniec dodaję pietruszkę i przyprawiam do smaku, pieprzem i solą.
8. Makaron przekładam na talerz i podaję wraz serem do posypania:-)
Danie jest wyjątkowo szybkie, bo w zasadzie 10 minut i jest gotowe:-). Jednak najważniejsze, że pomimo swej prostoty jest naprawdę smaczne! Czosnek po podsmażeniu smakuje zupełnie inaczej. Tak mi się wydaje:-)
Ciekawa jestem czy ktoś się skusi i czy też będzie miał podobne odczucia do moich:-)
Smacznego :-)
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/09/makaron-z-czosnkiem-i-pietruszka.html