Wykonanie
Pstrąg, to jedna z moich najbardziej ulubionych rybek z grilla. Zazwyczaj robię ją u teścia w specjalnie zrobionej do tego wędzarce (potocznie zwany: wyndzok do ryb) lecz nie każdy taką posiada podobnie jak ja i stąd wiem też jak zrobić
pstrąga z grilla.Składniki (proporcje na 1 szt) :
potrąg - najlepiej już oczyszczony2 cienkie plasterki
cytryny2 gałązki
natki pietruszkiłyżeczka
masłapieprzPrzygotowanie :Oczyszczonego
pstrąga przyprawiam w środku odrobiną
pieprzu a następnie nadziewam dwoma plasterkami
cytryny bez skórki,
natką pietruszki może być 1
natka pietruszki i 1
natka koperku i łyżeczką
masła - najlepsze to takie zmrożone które się kruszy. Zawijam w folię aluminiową i grilluję.Do grillowania
pstrąga najlepszy jest grill z pokrywą oraz brykiet bo
daje o ok 10-15% wyższą temperaturę. Na grillu z pokrywą nie trzeba
rybki obracać i grillowanie trwa 20-25 minut, natomiast na grillu bez pokrywy
rybkę trzeba obracać i grillowanie trwa 35-45 minut.Do
pstrąga już na talerzu warto dołożyć po kawałeczku
cytryny gdyby ktoś chciał sobie go jeszcze trochę skropić
sokiem z cytryny.