Wykonanie
Jeśli lubicie
makarony, musicie koniecznie spróbować zapiekankę z
makaronem. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo syta. Przy okazji możemy też wyczyścić lodówkę z zalegających resztek, dodając je do potrawy.
SKŁADNIKI
makaron Miedzybrodzki ;0,40 dag
pieczarek;2 pętka
kiełbasy cienkiej;
cebula;
papryka;2
ogórki kiszone;
przecier pomidorowy;
ser żółty;WYKONANIE
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szczególnie polecam Wam 4-jajeczny
makaron Międzybrodzki Pierożek . W jego składzie znajdziecie:
mąkę makaronową pszenną,
mąkę semolina z pszenicy durum i wspomniane świeże
jaja.
Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z
oliwą.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do
kiełbasy. Teraz
pora na
pieczarki, które obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko chwilę przesmażamy.
Paprykę i
ogórki kroimy w kostkę dosypujemy do przesmażonych już produktów. Można troszkę podlać
wodą i przykryć.
Makaron odcedzamy i dodajemy na patelnię. Solimy,
pieprzymy, można także dodać
ostrej papryki. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki
przecieru pomidorowego. Ja dodaję
ser żółty od razu na patelnię. Można jednak przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryć warstwą
sera i zapiec w piekarniku.