ßßß Cookit - przepis na GRUSZKI I BRZOSKWINIE W SYROPIE

GRUSZKI I BRZOSKWINIE W SYROPIE

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię te owoce i chciałabym zatrzymać trochę lata w słoiku. Zimą w sam raz jako dodatek do ciast, galaretek i deserów. Jeśli ktoś zechce, to gorąco polecam. Teraz jest najlepsza pora na taką akcję.
SKŁADNIKI
gruszki/brzoskwinie;
3 l wody;
1 kg cukru;
można dodać wanilię, cynamon, goździki;
kwasek cytrynowy;
ocet;
WYKONANIE
Przygotowujemy miskę z zimną wodą i dolewamy ok. 4 łyżek octu. Owoce obieramy ze skórki, dzielimy na 4 części i wrzucamy do miski z octem, dzięki czemu owoce nam nie ściemnieją. Zagotowujemy wodę, wsypujemy cukier i mieszamy aż ten się rozpuści. W czyste słoiczki wsypujemy na czubku łyżeczki kwasek cytrynowy, układamy owoce i zalewamy gorącym syropem. Słoiczki pasteryzujemy ok. 15 min i odwracamy do góry dnem.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2012/09/gruszki-i-brzoskwinie-w-syropie.html