Wykonanie
Bardzo lubię te
owoce i chciałabym zatrzymać trochę lata w słoiku. Zimą w sam raz jako dodatek do ciast,
galaretek i deserów. Jeśli ktoś zechce, to gorąco polecam. Teraz jest najlepsza
pora na taką akcję.
SKŁADNIKIgruszki/brzoskwinie;3 l
wody;1 kg
cukru;można dodać
wanilię,
cynamon,
goździki;kwasek
cytrynowy;
ocet;WYKONANIEPrzygotowujemy miskę z zimną
wodą i dolewamy ok. 4 łyżek
octu.
Owoce obieramy ze skórki, dzielimy na 4 części i wrzucamy do miski z
octem, dzięki
czemu owoce nam nie ściemnieją. Zagotowujemy
wodę, wsypujemy
cukier i mieszamy aż ten się rozpuści. W czyste słoiczki wsypujemy na czubku łyżeczki kwasek
cytrynowy, układamy
owoce i zalewamy gorącym
syropem. Słoiczki pasteryzujemy ok. 15 min i odwracamy do góry dnem.