Wykonanie
Zaklinanie lata w słoikach - myślę, że każdy z nas to czyni. Chcemy móc rozkoszować się letnimi
smakami i zapachami w długie jesienno-zimowe wieczory. Chcemy wspominać wakacje, jednocześnie z nadzieją ich wypatrując. Tym razem proponuję Wam kwaśną wersję
gruszek - w occie. Z niepowtarzalnym zapachem unoszącym się ze słoika - zapachem
cynamonu i
goździków.
Składniki:1,5 kg
gruszek2 l
wody1 łyżka kwasku
cytrynowego35 dag
cukru5 szkl.
wody1 szkl.
octu40 szt.
goździków1 łyżka
cynamonuSposób przygotowania:
Gruszki umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na dowolne kawałki (u mnie ćwiartki i połówki). Zanurz je w wodzie (2 l
wody i 1 łyżka kwasku). Wyjmij i osącz po 5 minutach.Wymieszaj
wodę z
octem i
cukrem. Zagotuj. Dodaj
cynamon. Wymieszaj.Do wcześniej przygotowanych słoików włóż
gruszki, wrzuć po 4-5
goździków, zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki i ustaw w garze do pasteryzacji.Pasteryzuj 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia.