Wykonanie
Na
gruszki czekamy cały rok, są one zazwyczaj bardzo krótko więc warto zamknąć je w słoikach. Zapraszam na
gruszki w zalewie łagodnej z przepisu Siostry Anastazji z książki 153
przetwory i dania
mięsne.
Składniki:1 kg
gruszeksok z 1
cytryny (u mnie w zastąpiony kwaskiem
cytrynowym)zalewa1/2 l
wody30 dag
cukrugoździki1 laska
cynamonu (u mnie
cynamon w proszku)1/2l
octu (dałam mniej)Wykonanie:
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, wrzucać do zakwaszonej
wody. Ugotować zalewę (bez
octu).
Gruszki opłukać i wrzucić do gotującej się zalewy, gotować około 3 minuty.
Owoce przełożyć do słoików zalewę zagotować jeszcze raz z dodatkiem
octu, zalać nią
gruszki w słoikach. Zakręcić, pasteryzować około 20 minut.Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Lidl :