ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy sernik z batatami

Bezglutenowy sernik z batatami

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomysł na bezglutenowy i dietetyczny sernik. Tym razem z batatami. Całość to 16 porcji (ok 95g na porcję). Jedna porcja zawiera (około): 129 kcal, 8,4g białka, 4g tłuszczu, 19g węglowodanów. Idealny przed treningiem jak i po.
twaróg sernikowy 1kg
4 jajka
bataty 500g
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
3/4 szklanki ksylitolu
1 laska wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
gałka muszkatołowa
Bataty gotujemy w łupinkach aż zmiękną (około 45 minut). Odcedzamy je i czekamy aż ostygną. Następnie obieramy je i robimy z nich puree.
Jajka ucieramy z ksylitolem i proszkiem budyniowym (użyłam budyniu Deleckt'y 64g). Następnie porcjami dodajemy twaróg i puree z batatów. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, cynamon, kardamon i miąższ z jednej laski wanilii. Całość miksujemy.
Ciasto wylewamy na blachę (użyłam blachy o średnicy 26,5cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie 10 minut w temperaturze 160 stopni. Do momentu aż ser się zetnie a góra ładnie przyrumieni.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/11/bezglutenowy-sernik-z-batatami.html