Wykonanie
Kolejny pomysł na bezglutenowy i dietetyczny sernik. Tym razem z
batatami. Całość to 16 porcji (ok 95g na porcję). Jedna porcja zawiera (około): 129 kcal, 8,4g
białka, 4g tłuszczu, 19g węglowodanów. Idealny przed treningiem jak i po.
twaróg sernikowy 1kg4
jajkabataty 500g1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru3/4 szklanki
ksylitolu1
laska wanilii1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
kardamonugałka muszkatołowaBataty gotujemy w łupinkach aż zmiękną (około 45 minut). Odcedzamy je i czekamy aż ostygną. Następnie obieramy je i robimy z nich puree.
Jajka ucieramy z
ksylitolem i proszkiem budyniowym (użyłam budyniu Deleckt'y 64g). Następnie porcjami dodajemy
twaróg i puree z
batatów. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy szczyptę
gałki muszkatołowej,
cynamon,
kardamon i miąższ z jednej
laski wanilii. Całość miksujemy.
Ciasto wylewamy na blachę (użyłam blachy o średnicy 26,5cm) wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie 10 minut w temperaturze 160 stopni. Do momentu aż
ser się zetnie a góra ładnie przyrumieni.