ßßß Cookit - przepis na Sernik dyniowy na markizach

Sernik dyniowy na markizach

nazwa

Wykonanie

Kiedy otrzymałam przesyłkę z trzema piwami znanej mi marki, ucieszyłam się. Jeszcze bardziej ucieszyłam się, kiedy posmakowałam to nowe cudo. Idealnie trafia w mój smak, a opis na odwrocie butelki idealnie oddaje jego charakter. Myśląc co by tu do niego przygotować, wpadło mi do głowy, że przecież do piwa wcale nie musi być słono. Pomyślałam o czymś słodkim, co idealnie by przełamywało goryczkę i pasowało, jak piwo, na zimowe wieczory. Wpadłam na sernik dyniowy o nieco świątecznym klimacie, który zyskuje dzięki cynamonowi i kardamonowi. To był właściwie pierwszy sernik, który piekłam, ale wyszedł znakomicie. Jestem w stu procentach zadowolona z efektu i mam nadzieję, że moje nowe ulubione piwo nie zniknie z większości półek sklepowych tak szybko jak poprzedni ulubieniec - Książęce Ryżowe :)
No proszę, to będą już trzecie święta z tym blogiem, a dopiero pierwszy świąteczny przepis :) Jeśli macie jeszcze dynie, odłóżcie ją na pierwszy lub drugi dzień świąt :)
Składniki:
200 g pieczonej dyni
375 g twarogu na sernik
3 jajka
0,5 szklanki cukru (lub trochę więcej)
ziarenka z laski wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 szczypty kardamonu i cynamonu
180 g markiz Neo z waniliowym nadzieniem
50 g masła + do wysmarowania obręczy
Piekarnik nagrzać do 150 st.
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz wysmarować masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki tortownicy.
Pozostałe składniki zmiksować razem i wylać do tortownicy. Piec przez godzinę, a potem zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na godzinę.
Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody.
Źródło:http://gotowanie-z-nudow.blogspot.com/2013/11/sernik-dyniowy-na-markizach.html