Wykonanie
Tak powiedziałam moim znajomym, kiedy pytali jak to możliwe, że ta
sałata jest t a k g e n i a l n a.Nie mogli w to uwierzyć! Jak to możliwe, że sos może przeobrazić
sałatę w smakołyk?Ja też nie wiem jak, ale wiem, że tonaprawdędziała.
Sos:(na średniej wielkości miskę)1 łyżeczka
musztardy Dijon1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka
ostrego sosu
chili czosnkowego1-2 przeciśnięte ząbki
czosnku1 łyżka
octu balsamicznego3 łyżki
oliwypieprz,
sól,
zioła prowansalskieMusztardę i
miód umieść w pojemniczku i wstaw do mikrofalówki na ok minutę, tak by masa zaczęła tworzyć delikatne bąbelki. Wyjmij
musztardę z
miodem, mieszaj, dodaj sos
chili,
czosnek i
ocet balsamiczny, po czym dolewaj po kropelce (!)
oliwę i energicznie ubijaj łyżeczką (sos musi się ubić i zgęstnieć, jeśli za szybko dodamy
oliwę tylko się rozwarstwi!). Na koniec przypraw
pieprzem i
solą.
Sałatę polej bezpośrednio przed podaniem. Do perfekcji brakuje Ci jeszcze tylko podsmażonych pestek
słonecznika z
solą. One naprawdę są genialne....