Wykonanie
Tarta cytrynowa jest jednocześnie kwaśna i słodka, a nawet bardzo słodka. Jest dobra zaraz po upieczeniu, ale również następnego dnia.SKŁADNIKI:1 1/3 szklanki
mąki10 dag
masła lub
margarynyszczypta
soliłyżeczka
cukruskórka i sok z 1
cytryny1 łyżka
oleju1-2 łyżki
wody1
jajko1 szklanka
cukru5 dag
masła do masy2
białka1/3 szklanki
cukruZ
mąki,
masła,
soli, 1 łyżeczki
cukru, łyżki
oleju i 1-2 łyżek
wody oraz skórki startej z 1/2
cytryny zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Masło utrzeć z
cukrem, dodać so z
cytryny, pozostałą skórkę i
jajko.
Ciastem wylepić formę na tartę. Nakłuć widelcem i wstawić na 7-8 minut do piekarnika nagrzanego do 205 stopni C. Wyjąć podpieczoną tartę i wyłożyć na nią masę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni C. Z
białek i szczypty
soli ubić pianę, dodać
cukier. Pianę wyłożyć na tartę. Piec ok.15 minut w temperaturze 150 stopni C, aż piana się zrumieni i będzie sucha.