Wykonanie
Gołąbki w wersji tradycyjnej, w
sosie pomidorowym zajmują troszkę więcej czasu, niż "gołąbki inaczej", ale czasami można spróbować.
Kapusta włoska jest delikatniejsza, niż biała.SKŁADNIKI:1 główka
kapusty (włoskiej lub białej)1/2 kg mielonej
wieprzowiny1 torebka ugotowana torebka
ryżułyżka posiekanego
koperku2 łyżki
mąki2 łyżki
masła2 łyżki
koncentratu pomidorowegoszklanka
bulionu (może być z kostki)
sól,
pieprzMięso wyrobić z
ryżem,
koperkiem,
solą i
pieprzem. Z
kapusty wyciąć głąb. Liście obgotować (ok.2-3 minuty) w osolonym wrzątku. Z każdego liścia ściąć zgrubiały nerw. Na każdym liściu ułożyć łyżkę farszu i ciasno zwinąć. W brytfannie ułożyć na dnie liście, następnie ściśle ułożyć gołąbki, przykryć liśćmi. Polać
bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C na 1 godzinę. Z
masła i
mąki zrobić zasmażkę, dodać koncentrat i 1/2 szklanki zimnej
wody, zagotować. Sos wlać do gołąbków i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać z
chlebem lub
ziemniakami.