Podobnie jak ryba po grecku, ryba po japońsku jest daniem polskim. Jest to filet ryby w cieście naleśnikowym w sosie z warzywami. Można ją podawać na zimno lub na ciepło.SKŁADNIKI:1/2 kg filetów ryby (dorsz, morszczuk, mintaj)2 cebule4-6 ogórków konserwowych1/2 lub 1 mniejszy słoik papryki konserwowej2 szklanki wody1/2 szklanki oleju3 łyżki octu1/2 szklanki mleka1/2 szklanki mąki pszennej1 jajkoolej do smażeniaRybę wymyć ( wcześniej rozmrozić), pokroić na mniejsze kawałki. Z mleka, jajka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Warzywa pokroić w kostkę. Zagotować wodę z olejem, octem, przecierem i przyprawami zagotować. W naczyniu układać warstwami ryby i warzywa. Zalać sosem. Odstawić do lodówki minimum na dobę.