ßßß
Składniki:- 1 królik (około 1,3 kg)- bulion warzywny (około 1,5 l)- 2 marchewki- 1 korzeń pietruszki- pęczek natki pietruszki- łyżka tymianku- 1 cebula- 4 łyżki śmietany- 1 łyżka mąki- sól- pieprz- 1 cytryna- łyżka masłaSposób przygotowania:Myjemy mięso i kroimy je na kawałki.Osuszamy mięso i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie przekładamy do garnka.Korzeń pietruszki i marchew myjemy i obieramy i wkładamy do garnka.Zalewamy całość bulionem, tak aby przykryć mięso i warzywa i gotujemy około 45 minut.Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je oraz warzywa z garnka.Wywar możemy cały czas gotować bez przykrycia, aby się zredukował.Mięso obieramy z kości, a warzywa kroimy.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle.Dodajemy z powrotem do wywaru mięso, pokrojone warzywa i przesmażoną cebulę.Mąkę mieszamy ze śmietaną w miseczce, a następnie dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i mieszamy, aby zahartować śmietanę. Teraz możemy dodać śmietanę z mąką do wywaru i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.Gotujemy około 5 minut.Dodajemy tymianek i posiekaną natkę pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku.Potrawkę możemy podać z kopytkami, kaszą lub ryżem.Smacznego!