Wykonanie
Klasyczny przepis na potrawkę z
królika. Doskonałe danie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Smaczne i lekkostrawne.Jeśli nie mamy pod ręką
królika, możemy go śmiało zastąpić np.
kurczakiem.
Składniki:- 1
królik (około 1,3 kg)-
bulion warzywny (około 1,5 l)- 2
marchewki- 1
korzeń pietruszki- pęczek
natki pietruszki- łyżka
tymianku- 1
cebula- 4 łyżki
śmietany- 1 łyżka
mąki-
sól-
pieprz- 1
cytryna- łyżka
masłaSposób przygotowania:Myjemy
mięso i kroimy je na kawałki.Osuszamy
mięso i skrapiamy
sokiem z cytryny, a następnie przekładamy do garnka.
Korzeń pietruszki i
marchew myjemy i obieramy i wkładamy do garnka.Zalewamy całość
bulionem, tak aby przykryć
mięso i warzywa i gotujemy około 45 minut.Gdy
mięso jest już miękkie, wyciągamy je oraz warzywa z garnka.
Wywar możemy cały czas gotować bez przykrycia, aby się zredukował.
Mięso obieramy z kości, a warzywa kroimy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
maśle.Dodajemy z powrotem do
wywaru mięso, pokrojone warzywa i przesmażoną
cebulę.
Mąkę mieszamy ze
śmietaną w miseczce, a następnie dodajemy 2 łyżki gorącego
wywaru i mieszamy, aby zahartować
śmietanę. Teraz możemy dodać
śmietanę z
mąką do
wywaru i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.Gotujemy około 5 minut.Dodajemy
tymianek i posiekaną
natkę pietruszki. Solimy i
pieprzymy do smaku.Potrawkę możemy podać z kopytkami,
kaszą lub
ryżem.Smacznego!