Wykonanie
W zeszły weekend w końcu udało mi się zaspokoić moją ogromną chęć na zupę
rybną.Robiłem ją po raz pierwszy. Pierwszy raz w życiu, również jadłem zupę
rybną, więc podchodziłem do niej z lekkim dystansem. Okazało się, jednak, że zupa jest na prawdę dobra i napewno wkrótce zrobię ją ponownie.
Składniki na
wywar:- resztki ryb(ja użyłem 2 łbów
łososia, 2 kręgosłupów
łososia i tego co zostało po filetowaniu
dorsza, którego
mięsa użyjemy do zupy)- paczka
włoszczyzny-
sól- 6 ziaren
pieprzu czarnego- 4 ziarna
ziela angielskiego- 3
listki laurowe- 2 litry
wodySkładniki zupę:- 2 lub 3
dorsze(mogą być
tuszki, lub całe
ryby)- 1 duża
marchew- 1
korzeń pietruszki- 1 pęk
natki pietruszki- 1
cebula-
cytryna-
sól-
pieprz-
tymianek- opcjonalnie
śmietana 12%- łyżka
masłaSposób przygotowania:Na samym początku myjemy i sprawiamy
dorsze. Filetujemy i
mięso odkładamy na później, natomiast resztki wrzucamy do garnka.Myjemy łby i kręgosłupy
łososia i dokładamy do garnka.
Włoszczyznę myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z
rybą.Na koniec dodajemy
sól, ziarna
pieprzu, ziarna
ziela angielskiego i
liście laurowe i zalewamy
wodą.Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub słupki
marchewkę i
korzeń pietruszki.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na
maśle.
Cebula nie musi być wysmażona, wystarczy, aby się zeszkliła.
Natkę pietruszki siekamy.
Wywar po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy z powrotem do garnka.Dodajemy pokrojoną świeżą
marchew i
pietruszkę, oraz zeszkloną
cebulę i gotujemy około 15-20 minut, aż warzywa lekko zmiękną.Dodajemy pokrojonego
dorsza i doprawiamy
solą,
pieprzem oraz płaską łyżeczką
tymianku. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.Na koniec gotowania dodajemy posiekaną nać
pietruszki. Zupę mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia.Zupę podajemy z plasterkiem
cytryny i świeżą
natką pietruszki.Możemy też zabielić zupę lekko
śmietaną.Smacznego!