ßßß
Składniki(dla 3 osób)1 porcja 260 kcal1 opakowanie papieru ryżowego(najlepszy z firmy tao tao)100 g ryżu długoziarnistego2 marchewki1 cebula1 ząbek czosnkuoliwa z oliwek4 łyżki sosu sojowegosól, imbirsos do sajgonek(opcjonalnie)WykonanieRyż ugotowałam w osobnym garnku. W rozdrabniaczu zmieliłam razem cebulę, czosnek i marchewkę. Warzywa wrzuciłam na patelnię i dusiłam na oliwie do miękkości. Następnie do warzyw dodałam ryż, wymieszałam razem i przyprawiłam do smaku sosem sojowym i przyprawami. Papier ryżowy namoczyłam wodą. Na każdy płatek wykładałam porcję warzyw z ryżem, zawijałam i odkładałam na talerz. Po zwinięciu wszystkich spring rollsów, na patelni rozgrzałam olej i smażyłam spring rollsy w głębokim tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu i przełożyłam je na papierowy ręcznik na talerzu w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Spring rollsy przełożyłam na talerzyk i podałam z sosem słodko-pikantnym.