Wykonanie
Przepis na warzywne spring rollsy znalazłam na opakowaniu
ryżu dziki & paraboiled firmy Kupiec i postanowiłam go wypróbować. Robiłam już wcześniej sajgonki więc przepis wydał mi się bardzo prosty. Spring rollsy, czyli warzywne sajgonki znakomicie smakują z sosem słodko- pikantnym.Składniki:1 torebka
ryżu dziki & parboiled (100 g)8
płatków papieru ryżowego2
pory3
marchewki2 ząbki
czosnkuoliwa do smażenia2 łyżki
sosu sojowegomielony
imbir,
sól,
pieprzWykonanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Por pokroić w plasterki,
marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnku i smażyć przez około 5 minut na rozgrzanej
oliwie. Dodać ugotowany
ryż,
sos sojowy,
przyprawy i całość wymieszać.
Płatki papieru ryżowego zanurzyć w wodzie i wyłożyć na suchą ściereczkę. Masę
ryżowo-warzywną kłaść łyżką na środek
płatka ryżowego, uformować równy wałeczek, zagiąć brzegi do środka, następnie papier zrolować, uważając, aby dokładnie skleić brzegi. Gotowe spring rollsy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Można podawać z
sosem słodko-kwaśnym.