ßßß
SkładnikiNa ciasto1 kostka margaryny5 żółtek3 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru3 szklanki mąki pszennejNa masę serową:700g białego sera ( trzykrotnie mielonego lub w kubełku)1 całe jajko1 budyń waniliowy lub śmietankowy1/2 szklanki cukru pudru1/2 kostki masła lub margarynyDodatkowo5 białek3/4 szklanki cukru1 puszka ananasówWykonanieWszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i wsadzić do zamrażalnika. Następnie zmiksować wszystkie składniki na masę serową, ucierać ok. 5min. Po ok. 15 min wyjąć jedną część ciasta z zamrażalnika i rozwałkować na blasze, na niezapieczonym cieście wyłożyć masę serową, a na niej pokrojone na małe cząstki ananasy. Na ananasach rozsmarować pianę ubitą z białek i cukru. Wierzch posypać startym na grubej tarce ciastem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok. 50min.



Opracowała Daria