ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Dzień hiszpański..

Od kuchni..Dzień hiszpański..

nazwa

Wykonanie

28 . 02.13
Dziś był u nas dzień hiszpański..Wspominałyśmy nasze wakacje na Majorce, nie obeszło się również bez kuchni hiszpańskiej. W dzisiejszym menu serwowałyśmy tapas - przekąski: tortilla de patatas - omlet z ziemniakami, pa amb tomaquet - bagietka z pomidorami i oczywiście sangria, poniżej prezentujemy przepisy.
Tortilla de patatas - porcja dla 3 osób
Składniki:
5 średnich ziemniaków
3 jaja
sól
pieprz(do smaku)
olej do smażenia
mleko(opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy oprószone lekko solą na oleju.
W osobnym naczyniu rozbijamy jaja dodajmy sól i pieprz, następnie dodajemy usmażone ziemniaki. Wylewamy ziemniaki z jajkami na patelnię i podsmażamy, z dwóch stron na złoty kolor(najlepiej odwrócić torillę na drugą stronę z pomocą talerza).
Pa amb tomaquet
Składniki:
Bagietka lub chleb
oliwa z oliwek
czosnek
świeża lub suszona bazylia
pomidor(najlepiej dojrzały)
Wykonanie:
Bagietkę lub chleb kroimy, rumienimy w tosterze. Na grzankę wyciskamy czosnek i rozsmarowujemy, następnie polewamy oliwą, przecinamy pomidora na pół i rozsmarowujemy go na grzance, posypujemy bazylią. Grzanki najlepiej smakują z zielonymi oliwkami które można podać osobno, polane oliwą z oliwek.
Sangria
Składniki:
1l wina Sangria
pomarańcza
lód
sok pomarańczowy lub woda(my nie dodałyśmy)
cukier(jeżeli smak jest cierpki)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i podajemy w wysokich lampkach do wina.
Przyjemne popołudnie ze wspomnieniami..
opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/03/28_9502.html