Wykonanie
Kiedyś dość często gościły na naszym
stole, teraz troszkę zapomniane. Pyszne kotlety jajeczne, które również znajdziecie w diecie Dukana, tyle, że bez dodatku
bułki tartej i
sera. Mój przepis jest trochę innowacyjny. Zamiast tradycyjnego
żółtego sera, użyłam białego i przyznam, że to był strzał w dziesiątkę. Kotlety podczas smażenia po prostu rosły, a przy konsumpcji okazały się puszyste i delikatne w smaku. Pyszne i tyle:)Jedyny feler, to strasznie pryska tłuszcz na zbyt mocno rozgrzanej patelni. Trzeba uważać:D
Składniki:12
jajek2
cebule1/2 kostki
białego serasólpieprznatka pietruszkibułka tartatłuszcz do smażeniaWykonanie:Odkładam 2 surowe
jajka, resztę gotuję na twardo, obieram ze skorupek i rozgniatam widelcem. Wbijam odłożone
jajka, dodaję pokrojoną w kostkę
cebulę, rozdrobniony widelcem
twaróg i
przyprawy. Dosypuję
tartą bułkę by trochę zagęścić masę i formuję owalne kotlety.Tłuszcz rozgrzewam dość mocno, układam kotlety, zmniejszam ogień i smażę na rumiano z obu stron.Podaję z
ziemniakami z
wody i
sałatą ze
śmietaną.
SMACZNEGO!