Wykonanie
Święta w każdym domu trwają, a mimo to, dziś polecam Wam do obiadu, czy też do
wędlin, wspaniałą, prostą i pyszną
sałatkę, na którą to przepis znalazłam w książce Siostry Anastazji, pt: 123 sałatki i surówki.
Składniki:1 nieduży
brokuł lub opakowanie mrożonych3
pomidory4
jajka3-4
ogórki kiszone1/2 pęczka
szczypiorku2-3 łyżki
majonezu2 łyżki
ketchupu1
jogurt naturalny lub 1/2 pojemnika
śmietanysólpieprzsok z 1/2
cytrynyWykonanie:
Brokuły czyszczę, gotuję w osolonej wodzie, studzę i dzielę na różyczki.
Jajka gotuję na twardo i kroję w ósemki.
Pomidory oparzam wrzątkiem, usuwam skórkę i kroję w ósemki.
Ogórki obieram i kroję w plasterki,
szczypiorek myję i drobno siekam. Wszystkie warzywa wrzucam do salaterki i skrapiam
sokiem z cytryny.
Ketchup,
majonez i
jogurt mieszam razem, doprawiam do smaku
solą,
pieprzem. Sosem polewam przygotowane warzywa, posypuję po wierzchu
szczypiorkiem i gotowe.
SMACZNEGO!