Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 11SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 2,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
orzeszki pinii 100 gramów
nasiona anyżku 3 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
cukier 100 gramów
olej 90 mililitrów
mleko 1 szklanek
cukier puder 150 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowychWykonanie:Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem,
solą,
orzeszkami pinii i 2 łyżeczkami
anyżu. Mikserem ubić
jajka z
cukrem,
olejem i
mlekiem. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych
masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Lukier: ubić
cukier puder z
sokiem z cytryny i pozostałym
anyżkiem.Rozsmarować
lukier na babeczkach i podawać.Uwagi:
Orzeszki pinii można zastąpić posiekanymi
orzechami włoskimi.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WłoskaWielkanocKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-27pyszneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: