ßßß Cookit - przepis na Anyżkowe babeczki z orzeszkami pinii

Anyżkowe babeczki z orzeszkami pinii

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 11
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 2,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
orzeszki pinii 100 gramów
nasiona anyżku 3 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
cukier 100 gramów
olej 90 mililitrów
mleko 1 szklanek
cukier puder 150 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem, solą, orzeszkami pinii i 2 łyżeczkami anyżu. Mikserem ubić jajka z cukrem, olejem i mlekiem. Stopniowo dodawać suche składniki, nie przerywając ubijania, aż masa będzie gładka i kremowa. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by babeczki wyrosły, a ciasto pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Lukier: ubić cukier puder z sokiem z cytryny i pozostałym anyżkiem.
Rozsmarować lukier na babeczkach i podawać.
Uwagi:
Orzeszki pinii można zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-27
pyszne
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5965/Anyzkowe-babeczki-z-orzeszkami-pinii