Wykonanie
No tak... Powrót do przeszłości... Ostatni raz
mięso z
owocami jadłam... 5 lat temu? Wówczas wciąż i na okrągło był
kurczak w sosie z
ananasem. Aż mi zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć.5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z
ananasem w marynacie słodko-ostrej :)
Składniki:3
piersi z kurczaka1 czerwona
papryczka chili3 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki soku z puszki po ananasie4 plastry
ananasa z puszki
sólświeżo mielony
pieprzPiersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błonek. Kroimy w paski grubości ok. 2 cm
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół i oczyszczamy z pestek. Drobno siekamy
Do miski wlewamy
oliwę z oliwek, sok z puszki po ananasach, dodajemy
pieprz,
sól i posiekaną
papryczkę chiliCałość dokładnie mieszamy
Do marynaty przekładamy pokrojonego
kurczaka i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
W tym czasie plastry
ananasa kroimy w ósemkiNa patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę
oliwy z oliwekKurczaka możemy pokroić w kwadraty lub tak, jak ja, nakłuwać na patyczki w harmonijkę przekładając kawałkami
ananasa (
ananasa należy wbijać na patyczki do szaszłyków w poprzek, ponieważ w przeciwnym razie będą spadać)
Szaszłyki smażymy ok. 10 minut z każdej strony
Podajemy z ulubioną
sałatką. Ja zrobiłam
sałatkę z
kuskusem.
Smacznego :)