ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym

Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym

nazwa

Wykonanie

Robiłam już kilka razy danie w postaci pulpetów. Lubię je :) Dzisiaj więc kolejne. Tym razem z indyka ale bez żadnych sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu.
Składniki:
400 gramów kotletów z indyka
1 jajko
ok. 2-3 łyżki bułki tartej
szczypta soli
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
Składniki na sos:
3 gałązki pęczka koperku
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki
szczypta soli
szczypta majeranku
Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników
Formujemy niewielkie pulpeciki
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut
Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy do garnuszka, zalewamy ją wywarem spod pulpetów na wysokość niewiele ponad 1/2 kubka i dodajemy mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składników
Przelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy - wyłączamy gaz
Można podać z kaszą gryczaną i gotowanymi burakami - ja tak zrobiłam :)
Smacznego i na zdrowie :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/02/pulpeciki-z-indyka-w-sosie-smietanowo_27.html