Wykonanie
Coś mnie ostatnio naszło na zupy-kremy :) Lubię.Była już brokułowa . A dzisiaj znowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :)
Składniki:5 niedużych
ziemniaków2 garści
fasolki szparagowej mrożonej2 nieduże
marchewki1/2
selera2
pietruszkikawałek zielonej części
porapieprzsól1 łyżeczka
przyprawy typu
Vegeta1
kostka rosołowa drobiowa - opcjonalnie (ja dodałam)1 woreczek
kaszy jęczmiennej - opcjonalnie (ja, mimo
ziemniaków dodałam, bo lubię)
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
Seler obieramy, myjemy i kroimy na pół
Por kroimy w cieniutkie krążki
Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja
potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić
Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć
potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremuWszystkie warzywa przekładamy do garnka...
... zalewamy
wodą i doprawiamy. Ja dodałam jedną
kostkę rosołową drobiowąOd momentu gotowania, zmniejszamy ognień, przykrywamy garnek i gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania, jeśli ktoś lubi może dodać woreczek
kaszy jęczmiennej i gotować jeszcze ok. 15 minutJeśli chcemy zrobić zupę-krem warzywny, przekładamy dwie chochelki - na jedną porcję - do malaksera lub miksujemy mikserem końcówką do rozdrabniania
Zjadamy :)Smacznego! :)