ßßß
Składniki:2 laski białej, cienkiej kiełbasy1 laska kiełbasy wiejskiej1 butelka zakwasu na żurek (1/2 litra)kilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka majeranku2 liście laurowesuszony grzybek (opcjonalnie, ja nie dodawałam)sól4 jajka
Z kiełbasy wiejskiej zdejmujemy skórkę. Kroimy kiełbasę w kostkę i podsmażamy na małym ogniu. Odstawiamy
Białą kiełbasę układamy w całości na dnie garnka, zalewamy 6 szklankami wodyDodajemy przyprawy, czosnek i ewentualnie suszony grzybek
Stawiamy na małym ogniu i od momentu bąblowania wody, gotujemy 15 minut. Jeśli kiełbasa jest gruba, to czas gotowania wydłużamy o ok. 5 minutPo tym czasie wyjmujemy kiełbasę, odstawiamy na bok, a wywar odcedzamy. Dawno temu kupiłam w hipermarkecie taki fajny zestaw za śmieszne pieniądze: miska z sitkiem. Do odcedzenia użyłam właśnie tej miski:) Wkłada się sitko w miskę i po odcedzeniu w misce zostaje płyn, a w sitku składniki, któe nie są na przykład potrzebne, lub które dodajemy później do dania

Białą kiełbasę kroimy w talarki
Odcedzony wywar przelewamy znowu do garnka i zagotowujemy. Cały czas mieszając wlewamy zawartość zakwasu na żurek do wywaru, dodajemy białą kiełbasę i kiełbasę wiejską uprzednio podsmażoną na patelni. Trzymamy chwilę na ogniu (ja ok. 3 minut)Wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i trzymamy żurek 30 minut w ciepleW tym czasie gotujemy jajka na twardo i zupę podajemy z jajkami pokrojonymi w ćwiartki